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We are pleased to detail below the APACS response to this Commission working 
document dated 19th October 2005. 

Introduction 

APACS is the UK payments association, a trade association of institutions delivering 
payment services to end customers. It provides the forum to address co-operative 
aspects of the payment services and other payment related developments 

APACS and its Members welcome the opportunity to comment on the Commission’s 
consultative document and contribute to the preparation of a report on the application of 
Regulation (EC) No 2560/2001 on Cross-border Payments in Euro. 
 

General Points 

The implementation of the Regulation has not caused significant problems in the UK.  The 
work done by the payment industry, in conjunction with HM Treasury, in developing 
implementation guidelines (a copy of the guidelines is attached) has meant that there is a 
common understanding of the scope and implementation of the Regulation, and banks 
have developed appropriate systems and procedures. 

APACS and its Members are actively engaged in and supportive of the work of the EPC 
to deliver SEPA.  Additionally, the UK participates in the EBA’s STEP2 clearing (the first 
accredited PE-ACH system) and has had national receiver capability from the outset.   

We have structured our response around the questions highlighted in the conclusions to 
the Working Document in Section 9. 
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QUESTIONS APACS RESPONSE 

9.1.  Problems encountered in Implementation 

9.1.1 Geographic Scope of Applications 

• Given the application of Regulation (EC) No 2560/2001 to SEK, 
stakeholders are asked, for each question in this document, to 
also provide information on state of play as regards payments in 
SEK.  

• Stakeholders should in particular indicate any differentiation in the 
treatment of euro and SEK cross-border payments (electronic 
payments and credit transfers). 

APACS members have applied the Regulation to Swedish Kronas 
as applicable and have no problems to report in this area. 

 

9.1.2 Provisions on Credit Transfers 
• Stakeholders are asked whether issues relating to the use of 

different cost options for transfers in euro have been resolved. 
• Do banks continue to ask consumers whether they wanted to pay 

all the charges (OUR) or share the charges (SHARE), the 
customer usually said pay all (OUR)? 

• Do other problems in this field exist? 
• Are consumers aware of their rights in this area? 
• Do stakeholders believe that Regulation (EC) No 2560/2001 

should be amended to avoid any artificial circumvention of the 
Regulation and thus resolve the problem described above? 

 

For euro-payments falling within the scope of the Regulation, we 
believe that the default applied by APACS members is SHARE. 
We do not therefore consider there to be any artificial 
circumvention of the Regulation in this regard. 

APACS Members’ adherence to the EPC’s Interbank Convention 
on Payments or ICP (which establishes SHARE as the basic 
principle for interbank charging and does not permit deduction of 
charges from the original payment amount) is high in terms of 
market coverage.  APACS Members offering products or services 
compliant with the ICP terms constitute approximately 95% of the 
total UK market for such products and services.  
 

9.1.3 Provisions on Credit Transfers 
• Do stakeholders agree that the problems described in Spain have 

been resolved? 

 

Yes, the experience of our Members is that these problems have 
been resolved. 
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QUESTIONS APACS RESPONSE 

9.2 Direct Impact of Regulation (EC) No 2560/2001 

9.2.1 Impact on Charges for Payments made Cross-border 
• Stakeholders are asked to provide their views on whether prices 

are equalised or whether problems still exist. In the latter case, 
stakeholders are asked to provide additional information as to 
exactly why prices are not equalised. Copies of any further 
studies/surveys that may have been undertaken at the national 
level are also welcome. 

• Stakeholders are asked to provide their views on whether the 
prices for cross-border transfers have fallen. Copies of any further 
studies/surveys that may have been undertaken at the national 
level are also welcome. 

• Stakeholders are asked to provide information on charges for 
cross-border payments (electronic payments and credit transfers) 
above EUR 12 500 and to compare them to charges below the 
threshold. 

We believe that prices have been equalised (in cases where they 
were not already the same), and we are not aware of any 
problems in the UK. 
Because of competition law restrictions it is not possible for 
APACS to collate detailed information on its members’ prices. 
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QUESTIONS APACS RESPONSE 

9.2.2 Impact on Consumer Awareness 
• Have all the Regulation’s requirements on the provision of 

consumer information been implemented? 

Yes - requirements for providing standard information on cross-
border payment services to customers in the UK are set out in 
the Banking Code and the Business Banking Code in sections 5 
and 9 (a copy is attached for information).  This is supported by 
individual bank literature.  Additional information requirements 
specific to Regulation 2560 are dealt with in the APACS 
implementation guidelines to the Regulation, published in July 
2003 (also attached). 
As reflected in the RBR report, number of cross-border credit 
transfers made by customers in the UK is very low.  This means 
that while those consumers who regularly make such transfers, 
and those bank staff who deal with them on a regular basis will 
be aware of the requirements of the regulation, outside of this 
fairly small group awareness by both consumers and staff may 
be limited.  APACS members are aware of this and continue to 
attempt to raise awareness by means of customer literature and 
staff training.  

 
• Does the Regulation create any inconsistencies with other 

legislation in this respect? 
 

• Do stakeholders have any other comments on the provision of 
information in this respect? 
 

Stakeholders are asked to provide their views on the following 
aspects: 
• Are consumers aware of the scope and/or detail of the 

Regulation? If not, where is information lacking? 
 
 
 
 

 
APACS is not aware of any inconsistency in this respect. 
 
No 
 

 

 
The APACS implementation guidelines are publicly available on 
the APACS website, and these have been implemented by our 
Member banks, including (where appropriate) by means of 
references in their customer literature.  
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QUESTIONS APACS RESPONSE 
 
• Do stakeholders have any other comments on consumer 

understanding of the Regulation? 
 
 
 
 
 
 
 

• Have the Regulation requirements (Articles 4(1) and (2)) been fully 
integrated into national law? 

 
 
• Do consumers have the required information to make informed 

decisions? 
 
 

 

Given the low numbers of consumers in the UK who need to 
make such payments (as reflected in the RBR reports), - only a 
very small proportion of UK consumers need to have any 
awareness or understanding of the Regulation.  Amongst this 
group we believe that there is a reasonable level of 
understanding of the Regulation, and that the level of 
understanding is steadily increasing. 

 
Yes. The relevant national legislation is: 
UK Regulations SI 2003 No. 488 relating to EU Regulation 
2560/2001 
 
 
Yes we believe so. 
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• Are consumers aware of the Regulation and its scope? If not, what 
actions could be undertaken to make consumers more aware? 

Is there widespread use of IBAN and BIC codes? Are consumers 
aware of their IBAN/BIC and what they are used for? 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
• Are IBAN and BIC the still correct standards to be used in this 

respect? 
 

APACS Members print IBANs and BICs on their customer 
statements (including statements for sterling accounts) and there 
is increasingly widespread use of IBAN and BIC for cross-border 
euro payments – a trend that will undoubtedly continue to rise.  
 
As the Commission may be aware, in June this year the EPC 
approved a resolution which will mean that, from 1 January 2007 
(following a twelve month transition period), banks sending euro 
intra-EU/EEA cross border customer credit transfers will 
exclusively use IBAN and BIC as beneficiary’s account identifier 
and bank routing designation. In addition, the EPC’s SEPA Credit 
Transfer and Direct Debit Schemes will be based around the use 
of IBAN and BIC.  UK Banks will be undertaking further customer 
communication in this regard. 
However, as indicated above, most UK consumers do not make 
cross-border payments and therefore have little incentive to take 
notice of the Regulation and its scope. 
 

 
Yes.  Furthermore, a change in the standard at this time, when 
customer awareness and understanding is increasing, would, in 
our view merely cause customer confusion for little if any benefit. 
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QUESTIONS APACS RESPONSE 

9.2.3 Impact on National Reporting Obligations 
Stakeholders are asked to provide additional information, particularly 
on the non-implementation of Article 6. 
At this stage in the debate, the Commission is reviewing the different 
options for resolve this inconsistencies between Articles 3 and 6 in 
Regulation (EC) No 2560/2001. In this respect, the Commission 
foresees examining two possible alternatives: 
• Member States change their systems of collection of data and 

remove the reporting obligations between EUR 12 500 and 
EUR 50 000 in order to place banks in those countries on an equal 
footing with those of the countries which do not have this reporting 
obligation;  

• No agreement on the development of systems is reached. An 
amendment of the Regulation in order to create a level playing 
field and bring Articles 3 and 6 in line with each other by raising 
the threshold to EUR 50 000. 

Stakeholders are asked provide their views on the different options.  
 
• Should changes in the Regulation be required, what would be a 

suitable timeframe? 
• Would an increase in the threshold create any inconsistencies with 

other legislation in this respect? 
• Stakeholders are asked to provide more detailed information on 

the nature of national obligations which prevent the automation of 
payments. 

 
 

As the Commission notes in its consultation document, there is 
no balance of payments reporting obligation in the UK. However, 
in principle APACS Members are supportive of the EPC’s 
recommendation that the minimum threshold for balance of 
payments reporting should be aligned with the raised Regulation 
threshold - ideally from 1 January 2006, or as soon as possible 
thereafter. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
As stated in our response to the previous questionnaire in June 
2005 and to the NLF draft proposals, the main obstacle to the 
automation of payments remains the uncertainty in UK law, and 
in many other jurisdictions, as to whether, in cases where the 
two differ, the account name quoted on the payment or the 
account number has legal primacy.  The law in this area has 
arisen from precedents in paper based, largely manual systems 
and does not reflect the realities to the high volume, automated 
systems, or the need for straight through processing.  Because 
of the many different ways in which a name may be presented 
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QUESTIONS APACS RESPONSE 
(e.g. John Smith, John D Smith, J D Smith, John David Smith, Mr 
John Smith, John Smith Esq. etc, etc…..) all of which may be 
correct, automated validation of names is almost impossible.  In 
order to achieve full automation and straight-through processing, 
legislation to protect financial institutions if processing on 
account number (and branch identifier) alone, is required.   

9.2.4 Payments Infrastructures 
Stakeholders are asked to comment on whether issues relating to the 
development of payment infrastructures should continue to be dealt 
with in the context of the New Legal Framework and self-regulation, as 
is currently the case. 

 

We are pleased to note the Commission’s stated commitment in 
the draft SEPA incentives paper (page 22-23) to focus on rules & 
principles, rather than specify the detail of schemes or 
infrastructures within legislation.  APACS Members believe that, 
within the principles of a high-level EU regulatory framework, the 
payments market should be responsible for developing 
payments infrastructure, given the fast pace of technological 
change.  Recent changes have shown that this is working in 
practice  – for example, the development of STEP 2 was a market-
driven response to Regulation 2560/2001. 
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QUESTIONS APACS RESPONSE 

9.3 Indirect Impact of Regulation (EC) No 2560/2001 
 

9.3.1 Impact on Charges for Payments made within a Member State 
• Stakeholders are asked to provide their views on the impact of 

Regulation (EC) No 2560/2001 on the price of national credit 
transfers, national payment card purchases and national ATM 
transactions.  

• Do stakeholders agree with the results of the study? If not, please 
provide additional information. 

 

 

 

We are pleased to note that the RBR study concludes (at 3.15.1) 
that there is no evidence that the Regulation has affected the 
pricing of Euro-denominated national credit transfers in the UK.  
This coincides with our own view of the position, and we 
therefore have no issues with the results reported in the study. 

 

 

9.3.2 Impact on the functioning of the Internal Market 
Stakeholders are asked to provide their views as to whether the 
reliability and speed of cross-border transfers has developed since the 
adoption of Regulation (EC) No 2560/2001. Detailed evidence to 
support stakeholder views in this area is appreciated. 
 

 

 
The development of EBA STEP2 (which is generally considered 
to be the first PE-ACH compliant service provider) and the 
establishment of the EPC’s Credeuro Convention - a standard 
that provides for the efficient and low-cost execution of basic 
euro cross-border credit transfers with a fixed execution time - 
have given rise to greater speed and certainty with regard to the 
processing of such transactions. STEP2 is now processing 
almost 200,000 payments per day on average, and adherence to 
the Credeuro Convention within the UK and across the EEA is 
high in terms of market coverage.  We anticipate further 
improvement as SEPA implementation progresses. 
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9.4 Other Issues 
 

9.4.1 Scope 
Stakeholders are asked to provide their views on the exclusion of 
cheques from the scope of Regulation (EC) No 2560/2001. 
 
 
Stakeholders are asked to provide input as to whether the scope of 
Regulation (EC) No 2560/2001 should be expanded to cover other 
payments instruments such as direct debits. 
 
 
 
 
 

 

We agree with the arguments set out in this consultation that 
cheques should continue to be excluded from scope. 

 
We do not see the need for the Commission to expand the scope 
of 2560/2001 to cover other payment instruments.  In particular, 
in the case of direct debits we would urge the Commission to 
wait until after January 2008 (the planned launch date for the 
EPC’s SEPA Direct Debit Scheme) before even considering 
taking any such action.  
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Competition 

Stakeholders are asked to provide comments on the conclusions of 
the RBR study. 

In general terms, on the question of “the advisability of improving 
consumer services by strengthening the conditions of competition in 
the provision of cross-border payment services”, any conclusions 
would be premature given the ongoing sectoral investigation into retail 
financial services. 

 

 

APACS agrees with the assertion above that “any conclusions 
would be premature given the ongoing sectoral investigation into 
retail financial services” 

We note below a number of comments on the study: 

• The figure of 80% quoted in the first bullet point of the 
Executive Summary as the percentage of bank-to-bank 
cross-border credit transfers which currently still take 
place through traditional correspondent banking 
arrangements or via inter-bank transactions is not one 
that reflects the experience of our Members.  We believe 
that a large proportion of cross-border payments are now 
routed via payment systems. From the information 
provided it is not possible to properly validate the study’s 
estimate of the total market size, and we would challenge 
its accuracy.  

• We note that the authors have found that no multilateral 
cross-border credit transfer network has, currently, a large 
proportion of the total volume of cross-border credit 
transfers, and are therefore surprised at the concern 
expressed at the EBA’s size and market share. These 
conclusions appear to be mutually contradictory. 
 

• No attempt at a cost benefit analysis of the various 
possible models has been made to support the assertion 
that direct corporate access would be more convenient 
and cheaper for corporate users.  There is no basis for the 
view that one model is inherently more efficient than 
another.  
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9.4.2 Enforcement 
Stakeholders are asked to provide information on the sanctions 
schemes available in their Member States. 
This absence of reference to the competent authorities can be seen 
as a major weakness of Regulation (EC) No 2560/2001. The issue of 
core importance is that some mechanism is required to efficiently deal 
with and resolve problems effectively and efficiently. To solve this 
issue, two principle options could be foreseen: 
First, it is possible to envisage, as several Member States do, that an 
authority has the power to apply sanctions for non-observance of the 
provisions of the Regulation.  
A second option would be to establish the role of competent 
authorities and to make this Regulation enter in the annex of 
Regulation (EC) No 2006/2004, allowing cooperation between these 
authorities for these cross-border issues.  
Stakeholders as requested to provide their view on the different 
options addressing dispute settlement. 
 

Member States are also asked to provide information on whether they 
have competent authorities or not. If yes, how many cases are dealt 
with and what would be the estimated cost. 
 

 

The sanctions available in the UK are set out in the Regulation in 
S.I. 2003 No 488  

 

9.4.2 Review Clause 
Stakeholders are requested to provide their views on the insertion of a 
revised review clause, in particular: 
• When should the legislation be reviewed (2010 in line with SEPA 

objectives)? 
• Should the specific issues highlighted under the Article 8 be re-

examined in the future? Should more/less issues be covered? If 
yes, which issues?  

One of the Commission’s stated aims is to abolish this 
Regulation.  Given that 2010 is the date envisaged for a critical 
mass to migrate to the SEPA schemes, a review would be most 
appropriate some time after this, once full implementation and 
migration has taken place.  This would allow the Commission to 
assess whether abolition is possible.  It is not possible to say at 
this time which issues should be covered in Article 8. 
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